Scherpenisse Helna | Kunstenaars | De Kaai | Artotheek
artotheek.be De Zandberg De Kaai Veer - 10
    KunstenaarsKunstwerkenLiggingOpeningstijdenlinksExpositie Judith Borst
    

Overzicht kunstenaars

Scherpenisse Helna:   [ Alle werken van deze kunstenaar ]      [ Terug naar lijst ]     
 
Helna Scherpenisse ( 1958)

 

Helna werkt twee dagen in Galerie Atelier De Kaai. Haar beeldend werk kenmerkt zich door het gebruik van repeterende patronen. Haar tekeningen bestaan uit kleine ronde vormen die zij opvult met gekleurde patronen. Als hulpmiddel gebruikt zij een ronde vorm uit karton geknipt. Met een potlood trekt zij de vormen na op haar papier. In het middelpunt van haar tekening zit consequent een uitsparing. Daarin plakt zij een plaatje of tekent zij een figuurtje. Elke ronde vorm heeft een eigen gekleurde invulling en elke tekening is anders. Dat maakt het werk interessant om naar te kijken. Soms vormen alle ronde vormen een grote vorm, zoals een slang. 

De tekeningen van Helna zijn zeer eigen en de vasthoudendheid waarmee zij steeds weer kiest om op deze manier te werken is groot.

Het scheppen van kleine vormen is voor Helna iets waar zij niet van buiten kan. Door steeds opnieuw dezelfde opzet bij het tekenen te herhalen, lijkt zij zich tevreden te voelen.

Wie haar werk in oplagen ziet, is verbaast over al deze patronen.

Nog ingewikkelder wordt het wanneer men weet dat Helna slecht ziet en bijna op haar werk moet zitten om resultaat te behalen.

De materialen die zij gebruikt zijn; kleurpotloden, viltstiften en kleine kwastjes voor acrylverf.

Aan haar materialen mag niemand zitten en ze kan dan ook danig van slag zijn als zij iets mist of als iemand iets heeft geleend uit haar doos.